Een factuur kan eenvoudig gecrediteerd worden in Simplicate. 

Een creditfactuur maak je altijd aan op basis van een bestaande factuur. Ga dus naar de betreffende factuur die je, geheel of gedeeltelijk, wilt crediteren. Je klikt vervolgens op 'Meer' en kies voor 'Maak creditfactuur':

Je krijgt nu een pop-up te zien die vraagt wat je met de diensten wilt doen:

Optie 1

Maak een creditfactuur zonder diensten terug te zetten naar 'Te factureren'.

  • Deze optie kies je wanneer je de factuur gedeeltelijk wilt crediteren. 
  • De factuur wordt omzet in - (min) bedragen, waarna je via het tabblad diensten zelf bepaalt wat je wel en niet wilt crediteren.  

Optie 2

Maak een creditfactuur en zet alle diensten terug naar status 'Te factureren'.

  • Deze optie kies je wanneer je de factuur in z'n geheel wilt crediteren. 
  • De factuur wordt nu namelijk omzet in - (min) bedragen en de diensten worden letterlijk terug gezet naar 'Te factureren'
  • Vanuit hier kun je weer opnieuw bepalen wat je met deze diensten (of uren) wilt doen: afboeken, overboeken, corrigeren of gewoon weer op factuur zetten.

Factuurnummering

Zodra je de creditfactuur hebt aangemaakt, kun je dit net als elke andere factuur gewoon versturen. Er wordt automatisch een opvolgend factuurnummer gekozen, niet anders dan andere facturen. 

Boekhouding

Een creditfactuur zal de originele factuur niet afletteren, ongeacht de betaalstatus van deze factuur. De reden hiervoor is dat een betaling eventueel al onderweg zou kunnen zijn en dan kan kruisen. Het eventuele afletteren van de originele en creditfactuur dient te gebeuren in de boekhouding wanneer duidelijk is of er betalingen zijn en of dat de facturen tegen elkaar weggestreept kunnen worden. 

Heeft u het antwoord gevonden?