Facturen
Nice to know
Losse/eenmalige factuur versturen (zonder een project)

Meestal volgen de factuurvoorstellen automatisch uit je projectinrichting. Hier lees je hoe je zelf los een factuur aanmaakt.

Jorike van Dijken avatar
Geschreven door Jorike van Dijken
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In Simplicate volgen je factuurvoorstellen automatisch uit je projectinrichting en evt. geregistreerde uren en kosten. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

Wanneer je voor een bepaalde dienst geen project wilt aanmaken, maar los een eenmalige factuur wil versturen, dan kan dat. We adviseren om zo veel mogelijk via een project te werken, omdat dit het beste overzicht geeft in onder andere jouw rapportages, maar heel soms is een losse factuur een betere optie. Bijvoorbeeld als je één keer per jaar een factuur naar de buren stuurt, omdat ze een parkeerplaats van je huren.

Een factuur kan handmatig worden opgesteld via Facturen > Conceptfacturen. Klik op '+ Nieuw' rechtsboven in het tabblad en selecteer vervolgens aan wie je wilt factureren. Het is mogelijk om vanuit hier alsnog een project te koppelen, maar mocht dit wenselijk zijn, adviseren we om dit via het project zelf te doen en daar de dienst toe te voegen die je in rekening wilt brengen.

Kies vervolgens een 'Factuursjabloon' en indien je meerdere bedrijfsprofielen hebt, dien je ook 'Mijn bedrijf' te selecteren. Als alles ingevuld is, kun je klikken op de knop ‘Toevoegen’:

In het volgende scherm ga je naar het tabje 'Diensten' om de dienst toe te voegen die je wilt factureren. Klik vanuit dit tabblad op 'Nieuw' om de te factureren dienst vorm te geven:

Nadat je alle gegevens hebt ingevuld bij de dienst, kies je voor 'Opslaan'. Vervolgens navigeer je terug naar tabblad 'Conceptfactuur' om de factuur daadwerkelijk naar de klant te versturen.

Wil je de conceptfactuur nog even na laten kijken door een collega? Dat kan natuurlijk. Wijzigingen die je aanbrengt via 'Eigenschappen' of 'Verstuur factuur' worden netjes opgeslagen. Denk hierbij aan e-mailadressen in de cc of het toevoegen van een bijlage. De wijzigingen worden netjes opgeslagen, zodat je collega enkel nog de laatste check hoeft te doen en de factuur kan worden verzonden.

Wanneer de factuur correct bevonden is, verzend je hem via ‘Verstuur factuur’. Na het verzenden van de factuur vind je de factuur terug onder het tabblad 'Alle facturen'. Indien er geen project is gekoppeld, zie je enkel de relatie terug waaraan de factuur is gekoppeld. Indien er wel een project is gekoppeld, wordt deze uiteraard ook getoond.

Indien er een project geselecteerd is worden de diensten op de factuur toegevoegd aan het geselecteerde project. Deze diensten worden als vaste prijs dienst toegevoegd waarop geen uren geschreven worden.