Omzetgroepen

Wat zijn omzetgroepen en hoe stel je dit in?

Jorike van Dijken avatar
Geschreven door Jorike van Dijken
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In Simplicate gebruiken we de omzetgroepen, de naam zegt het al, om de omzet te groeperen. Elke dienst is altijd gekoppeld aan een omzetgroep, zodat de factuur automatisch op de juiste omzetgroep geboekt wordt. Zo kun je in je omzetrapportage niet alleen kijken naar de omzet per (standaard) dienst, maar ook naar de omzet per omzetgroep.


Maak je gebruik van een boekhoudkoppeling dan koppel je de omzetgroepen eenmalig aan de grootboekrekeningen, zodat de factuur ook automatisch geboekt wordt op de juiste grootboekrekening.

Een omzetgroep toevoegen

Ga naar Instellingen > Projecten > Omzetgroepen:

Voeg hier, via de +Nieuw knop rechtsboven, de omzetgroepen toe die jij graag wilt gebruiken. 

Een omzetgroep koppelen aan een dienst

Via Instellingen > Projecten > Diensten kun je per dienst alvast een omzetgroep koppelen.

Wanneer je in 9 van de 10 gevallen dezelfde omzetgroep koppelt aan een dienst, dan adviseren we dit alvast hier in te stellen. Dan hoef je de omzetgroep niet iedere keer alsnog te selecteren wanneer je een dienst toevoegt aan een sales traject of een project. Als je de omzetgroep hebt ingesteld op de standaarddienst, kun je hier op het sales traject of project nog gewoon van afwijken:

Omzetgroep koppelen aan een grootboekrekening

Maak je gebruik van een boekhoudkoppeling, dan koppel je eenmalig de omzetgroepen aan de grootboekrekeningen van je boekhoudpakket. Dit doe je bij Instellingen > Facturen > Boekhoudkoppelingen > Instellingen.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een grootboekrekening aan dient te voldoen voordat deze beschikbaar wordt in Simplicate. Hiervoor die je het volgende te controleren:
​
1. Na wijzigingen in het boekhoudprogramma, moet je altijd opnieuw inloggen in Simplicate.

2. De grootboekrekening moet in het boekhoudprogramma het type 'Omzet' hebben en niet bijvoorbeeld 'Algemeen'.

3. De grootboekrekening moet het boekhoudprogramma gekoppeld zijn aan een winst- en verliesrekening rekening en niet aan een balans.

Een omzetgroep verwijderen / blokkeren

Wanneer je geen gebruik meer wilt maken van een omzetgroep, dan kan je de omzetgroep blokkeren. Je kunt een omzetgroep alleen verwijderen als je er nooit gebruik van hebt gemaakt.

Was dit een antwoord op uw vraag?