Alle collecties
Projecten
Instellingen
Diensten: de instellingen
Diensten: de instellingen

Wat zijn diensten, hoe stel ik ze in en waar kan ik ze voor gebruiken?

Jorike van Dijken avatar
Geschreven door Jorike van Dijken
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Projectmanagement in Simplicate is voor een groot gedeelte gebaseerd op het dienstenconcept. In deze blog leggen we kort en eenvoudig uit wat het dienstenconcept precies inhoudt, zodat je goed in staat bent je dienstverlening te vertalen naar 'diensten' in Simplicate.

Diensten

Een dienst in Simplicate is als het ware een (prijs)afspraak die je zowel op de offerte als op de factuur kunt zetten. Als accountant adviseer je over financiële zaken. Ook bied je wellicht het samenstellen of controleren van een jaarrekening aan. Ander voorbeeld: als internetbureau bouw en onderhoud je een website. Of: als marketingbureau bied je Google AdWords en SEO- optimalisatie aan.

Waarschijnlijk kun je voor jouw bedrijf een hele serie diensten bedenken. Die ga je allemaal in kaart brengen en in Simplicate aanmaken als diensten.

Een dienst toevoegen

Ga naar Instellingen > Projecten > Diensten:

Voeg hier, via de +Nieuw knop rechtsboven, de diensten toe die jij graag wilt gebruiken.

Wanneer je in 9 van de 10 gevallen diensten op dezelfde manier gaat gebruiken, dan adviseren we de dienst hier alvast verder in te stellen. Dat scheelt elke weer tijd bij het toevoegen van een dienst. Iedere keer dat je een dienst toevoegt aan een sales traject of project kun je er namelijk nog gewoon van afwijken:

 • Omschrijving dienst
  Vul hier de omschrijving van de dienst in.

 • Toelichting
  Vul hier eventueel een toelichting in. De toelichting kun je voor intern gebruik gebruiken, maar kan ook worden getoond op de offerte en/of de factuur.  

 • Btw-code
  De btw-code wordt op de factuur getoond en meegestuurd naar het boekhoudpakket, zodat de factuurregel automatisch op de juiste manier wordt geboekt.

 • Omzetgroep
  Dit is gekoppeld aan een grootboekrekening in het boekhoudpakket voor het automatisch op de juiste manier boeken van een factuur in je boekhouding.

 • Uren registreren
  Geef hier aan of je uren wilt registreren op een dienst.

 • Inkoop registreren
  Geef hier aan of je kosten wilt registeren op een dienst.

 • Dienst plannen
  Geef hier aan of je de dienst wilt inplannen in de Capaciteitsplanning.

 • Geblokkeerd
  Wil je geen gebruik meer maken van een dienst, dan kun je dit hier blokkeren. Op dat moment kan je geen dienst meer toevoegen aan een sales, project of factuur. Overal waar deze dienst reeds aan gekoppeld is, kan wel nog uren geschreven worden. Ook blijft de historie gewoon bestaan.

 • Standaard prijzen voor deze dienst
  De prijzen die je hier invult worden automatisch gevuld wanneer je deze dienst toevoegt aan een sales, project, of factuur. 

 • Prijs aanpasbaar
  Als je dit aanvinkt kun op ieder sales traject, project en iedere factuur nog afwijken van de prijs die je hier hebt ingevuld.

 • Urensoorten
  Hier geef je (eventueel) aan welke werkzaamheden je gaat verrichten (zodat je hier uren op kunt registreren). Per urensoort vul je het budget (aantal uur en tarief). Indien je op de urensoort in de instellingen al een standaardtarief hebt ingesteld wordt deze hier automatisch overgenomen.

 • Kostensoorten
  Hier geef je (eventueel) aan wat je gaat inkopen (zodat je hier inkoop op kunt registreren). Per kostensoort vul je het budget (aantal en tarief).

Een dienst verwijderen / blokkeren

Wil je geen gebruik meer maken van een dienst, dan kun je de dienst hier blokkeren. Op dat moment kan je geen dienst meer toevoegen aan een sales, project of factuur. Overal waar deze dienst reeds aan gekoppeld is, kan wel nog uren geschreven worden. Ook blijft de historie gewoon bestaan.

Advies over jouw diensten?

Het is niet altijd even eenvoudig om je diensten te formuleren. Je wilt graag direct goed van start gaan en zeker weten dat je er het maximale uit haalt. Twijfel dus niet om contact met ons op te nemen voor advies en ondersteuning op dit onderdeel. 

Hierbij wat extra ondersteuningsmateriaal over de werking van diensten:

Diensten flow

Factuurmethodes

Schematisch overzicht: diensten, omzetgroepen, uren- en kostensoorten

Hulpartikelen

Was dit een antwoord op uw vraag?