Wanneer je voor een bepaalde dienst geen project wilt aanmaken maar een eenmalige losse factuur aan wilt maken is dat mogelijk. We adviseren om zo veel mogelijk via een project te doen omdat dit het beste overzicht geeft in onder andere jouw rapportages, maar voor sommige zaken is dat wellicht niet noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je 1x per jaar een factuur naar de buren stuurt omdat ze een parkeerplaats van je huren.

Een factuur kan handmatig worden opgesteld via Facturen > Conceptfacturen en dan rechtsboven te klikken op de +Nieuw button.

Selecteer vervolgens de debiteur die je wilt factureren en selecteer optioneel een project. Indien je er hier toch voor kiest om een factuur aan een project te koppelen, adviseren wij om de dienst aan te maken vanuit het project en daar de factuur klaar te zetten.

Kies daarna een Factuursjabloon en indien je meerdere bedrijfsprofielen hebt, dien je ook het juiste Mijn bedrijf kiezen. Als alles ingevuld is, kun je klikken op de knop ‘Toevoegen’:

In het volgende scherm kun je naar het tabje Diensten gaan om de dienst toe te voegen die je wilt factureren. In dit scherm kun je rechtsboven klikken op de +Nieuw button om daadwerkelijk de dienst te selecteren die je wilt factureren:

Nadat je alle gegevens hebt ingevuld bij de dienst, kun je kiezen voor Opslaan. Vervolgens navigeer je terug naar het tabje Conceptfactuur om de factuur daadwerkelijk naar de klant te versturen.

Indien je de conceptfactuur nog wilt laten nakijken door een collega, is het mogelijk om alles klaar te zetten. Naast wijzigingen doorvoeren bij Eigenschappen, is het ook mogelijk om bij Verstuur factuur ervoor te kiezen om gegevens te wijzigen en vervolgens deze wijzigingen op te slaan voordat de factuur op een later moment verzonden wordt naar de klant. Wijzigingen die je kunt doen en opslaan zijn bijvoorbeeld e-mailadressen in de cc of een bijlage toevoegen.

Wanneer de factuur is opgesteld, kan deze worden verstuurd via ‘Verstuur factuur’. De verzonden factuur zal indien er geen project gekoppeld is, zichtbaar zijn onder het tabblad 'Facturatie' op een relatie in CRM. Indien de factuur wel gekoppeld is aan een project, dan zal deze ook zichtbaar worden onder het tabblad 'facturen' binnen het desbetreffende project.

Indien er een project geselecteerd is zullen de diensten op de factuur worden toegevoegd aan het geselecteerde project. Deze diensten worden als vaste prijs dienst toegevoegd waarop geen uren geschreven worden.