Je kunt dit op drie manieren oplossen: de factuur verwijderen, de factuur bewerken of de factuur crediteren.

Factuur verwijderen

Wanneer de factuur nog niet naar een eventueel gekoppeld boekhoudpakket is gestuurd en de factuur is niet meer van toepassing, dan kun je de factuur verwijderen.

Om een factuur te verwijderen klik je de factuur open die je wilt verwijderen. Verwijder vervolgens de factuur via 'Verwijder factuur':

De factuur is verwijderd uit Simplicate.

Factuur bewerken

Wanneer de factuur nog niet naar een eventueel gekoppeld boekhoudpakket is gestuurd en je wilt een bewerking van de factuur uitvoeren dan is dit mogelijk. In principe is het mogelijk om alle gegevens te bewerken, zo lang de volgende voorwaarden actief zijn:

  • Het recht om een verstuurde factuur te bewerken moet aanstaan

  • De factuur mag (nog) niet in de boekhouding gejournaliseerd zijn

  • De factuur mag niet geblokkeerd zijn

Een factuur wordt geblokkeerd indien een van de volgende voorwaarden actief is:

  • Indien de factuur gejournaliseerd is in de boekhouding

  • Indien het om een te accorderen factuur gaat

  • Indien het een reverse billing factuur is

  • Indien de factuur gecrediteerd is en teruggezet is naar Te factureren, de creditfactuur is dan ook geblokkeerd voor bewerken

Factuur crediteren

Wanneer de factuur reeds naar de gekoppelde boekhouding is verstuurd, dan kan de fout alleen hersteld worden door de factuur te crediteren. Als je de factuur namelijk gaat wijzigen of verwijderen zal dit in de boekhouding niet worden doorgevoerd en krijg je gaten in de administratie. In dit geval blijft de originele factuur bestaan en komt er een creditfactuur bij onder een ander factuurnummer.

Een factuur - of een gedeelte van een factuur - kun je crediteren in de Facturen module. Ga hiervoor naar de originele factuur onder het tabblad 'Openstaande facturen' of 'Alle facturen. Klik de desbetreffende factuur open en ga via 'Meer' naar 'Maak creditfactuur':

Wanneer je een factuur crediteert, krijg je de vraag of je de diensten terug wilt zetten naar' te factureren'. Hiermee kan je ervoor kiezen om de factuur te crediteren en 'ongedaan' te maken', waardoor de regels die je crediteert, terug worden gezet naar 'te factureren' en je weer opnieuw een factuur op kunt bouwen. 

Heeft u het antwoord gevonden?