BI: Omzet per fte

De 'omzet per fte' laat de gemiddelde opbrengst zien per medewerker op basis van voltijd dienstverband.

Jan van der Weide avatar
Geschreven door Jan van der Weide
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Omzet per fte is een bekende uitdrukking om de prestaties van je bedrijf te meten en te vergelijken met andere bedrijven. Hoe meer omzet je weet te realiseren per fte, hoe beter (waarde van je dienstverlening). Hoe minder mensen (fte) je nodig hebt om omzet te realiseren, hoe beter (efficiency).

We berekenen omzet per fte met de volgende formule:

Gefactureerde omzet

--------------------------

(Roosteruren / werkuren)

Met roosteruren bedoelen we het aantal uren dat alle medewerkers samen werken volgens contract. Met werkuren bedoelen we het aantal uren in een periode dat hoort bij 1fte. Eventuele inkoopkosten worden NIET van de gefactureerde omzet afgetrokken.

Voorbeeld van een berekening:

  • € 200.000 gefactureerd

  • 5.034 roosteruren dit jaar

  • 2.080 werkuren (2023)

FTE = 5034 / 2080 = 2,42

€ 200.000 / 2,42 = € 82.644,- omzet per fte

Aandachtspunten

Hoeveel uren een fulltime functie bevat, kan verschillen per werkgever. Een voltijdse werkweek telt 40, 38 of 36 uur per week, afhankelijk van de betreffende cao. Wij gaan uit van 40 uur.

Opbouw van het rapport

Het rapport bestaat uit twee tabbladen: een overzichtsweergave en een detailweergave.

Tab: Overzichtsweergave

De overzichtsweergave kijkt altijd naar de afgelopen 12 maanden en houdt dus geen rekening met filters.

Deze weergave bevat een:

  • trendlijn die de ontwikkeling van de 'omzet per fte' laat zien

  • een indicator met de 'huidige' omzet per fte

  • en een staafdiagram, waarin omzet per fte per maand wordt vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Grafiek: Trendlijn omzet per fte

Deze grafiek kijkt voor elke maand altijd naar de laatste volledige maand + de afgelopen 11 maanden terug. Het is daarmee een rollend gemiddelde over het afgelopen jaar. Op deze manier kun je goed zien wat de trend is van jouw omzet per fte.

Korte toelichting: in bovenstaand voorbeeld zien we de ontwikkeling van omzet per fte voor een 'fictieve' klant. Datapunt '10/2023' laat de omzet per fte zien van periode november 2022 tot en met oktober 2023. Datapunt '09/2023' laat de omzet per fte zien van oktober 2022 tot en met september 2023.

KPI: Omzet per fte

Deze indicator laat de omzet per fte zien tot en met vorige maand.

Stel dat het nu 18 april 2024 is, dan laatst deze widget de omzet per fte zien voor de maanden april 2023 tot en met maart 2024.

Grafiek: Omzet per fte per maand

Deze grafiek laat zien hoe een bepaalde maand presteert ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Let op: hier drukken we omzet per fte dus in maanden i.p.v. jaren.

Tab: Detailweergave

De detailweergave laat een drietal indicatoren/widgets zien en bevat natuurlijk een tabel waarin je in detail kunt zien hoe omzet per fte in een bepaalde periode tot stand is gekomen.

De periode die van toepassing is op de tabel en de widgets kun je beïnvloeden met het filter aan de rechterzijde. Daarnaast kun je zoals gebruikelijk met een rechtermuisklik op de titel van de tabel de weergave van de tabel aanpassen. Zo voeg je bijvoorbeeld naar wens maanden toe als kolom.

Extra gegevens

De tabel bevat naast 'Omzet per fte', 'fte' en 'gefactureerd', ook een aantal indicatoren die omzet per fte beïnvloeden. Zo vind je hier 'Productiviteit' en 'Gemiddeld uurtarief' terug.

Gemiddeld uurtarief komt tot stand door de waarde van alle 'direct' geschreven uren (uren geregistreerd op projecten, waarbij 'project factureren' op tabblad 'projectinstellingen' op 'ja' staat) exclusief correcties in een bepaalde periode te delen door het aantal direct geschreven uren in diezelfde periode.

Was dit een antwoord op uw vraag?