Werken in Uren
Corrigeren van uren (af- en bijboeken)

Geschreven uren kun je corrigeren, ook wel af- en bijboeken genoemd. Lees in dit artikel hoe dat werkt en wat de gevolgen zijn.

Jorike van Dijken avatar
Geschreven door Jorike van Dijken
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Corrigeren van uren kun je op drie plekken doen.

Projectcontrole

Als je Projectcontrole aan hebt staan kun je de uren corrigeren vanuit het tabje Projectcontrole in de Uren-module, zoals beschreven in dit artikel.

Projecten:

De tweede plek waar je uren kunt corrigeren is in de Projecten-module. Ga naar een Project > Tabje Uren > Detail uren > achter elk geschreven uur staat de knop 'Acties'. Via deze knop kun je uren corrigeren:

Factuurmodule:

Nacalculatie kun je ook in de factuurmodule corrigeren, op twee plekken. De eerste plek is onder de tab 'Te Factureren', die de knop 'Acties':

De tweede plek waar je uren kunt corrigeren in de factuurmodule is is in de tab 'Conceptfacturen'. Hier vind je de optie door bij diensten op Acties > Bewerken te klikken en vervolgens in de dienst kun je bij de Uren > Acties, kiezen voor corrigeren:

Zodra je op corrigeren + en - klikt, zie je onderstaande afbeelding. Je kunt hier een correctie maken op het aantal uren (zowel + als -) en op het tarief (zowel + als -). Daarnaast geef je de reden van de correctie op:

Instellen redenen van correcties

Onder Instellingen > Projecten > Correcties kun je instellen welke redenen jij wilt gebruiken en kun je nieuwe redenen toevoegen. Hiervoor dient het vinkje 'gebruik reden bij urencorrectie' aan te staan.

De gevolgen van een correctie

• Een correctie beïnvloedt het restant budget. De formule voor het restant budget is: Budget - Besteed - Ingepland - Correcties

• Een negatieve correctie heeft dus als gevolg dat het restant budget wordt vergroot.

• In het geval van nacalculatie heeft een correctie ook direct impact op de hoogte van het factuurbedrag.

• Een correctie beïnvloedt de declarabiliteit van medewerkers. Een negatieve correctie betekent dat een medewerker minder declarabel dan productief is.

• De correcties zijn ook opgenomen in de projectresultaat-rapportage.