Alle collecties
Facturen
Werken in Facturen
Afboeken & de gevolgen daarvan
Afboeken & de gevolgen daarvan

Wat betekent afboeken, waar en wanneer doe je dit en wat zijn de gevolgen?

Jorike van Dijken avatar
Geschreven door Jorike van Dijken
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Diensten die zijn toegevoegd op facturabele projecten worden automatisch op het juiste moment klaargezet in de factuurmodule (en als je werkt op basis van nacalculatie betreffen dit ook de geregistreerde uren en/of kosten).

Vanuit hier kun je deze regels selecteren, waarna je ze kunt:

 • Factureren

 • Afboeken

Het afboeken van regels heeft grote consequenties 

Met afboeken zeg je namelijk dat je deze regels niet gaat factureren. Je neemt de gemaakte uren en/of kosten in feite voor eigen rekening en kiest dus voor het nemen van je verlies. 

In Simplicate zie je de gevolgen van afboekingen als volgt terugkomen:

 • Afboekingen beïnvloeden het projectresultaat
  Lees in dit artikel de berekening van het projectresultaat >

 • Uren afboeken vergroot het restant budget
  De formule voor het restant budget is immers: Budget - Besteed - Ingepland - Correcties (een volledige negatieve correctie = afboeken). 

 • Uren afboeken beïnvloedt de declarabiliteit van medewerkers
  Het betekent immers dat een medewerker minder declarabel dan productief is. Wil je meer weten over hoe je de declarabiliteit kunt beïnvloeden, zie dit artikel.

Voorbeeld van foutieve afboekingen

Er kan dus eigenlijk maar één reden zijn om regels af te boeken: je gaat het simpelweg niet in rekening brengen. Als je de regels op een andere manier alsnog in rekening wilt brengen in Simplicate, dan gaat er dus iets niet goed. Neem in dat geval contact op met Simplicate om hierover advies in te winnen. 

Bijvoorbeeld: als je vaak uren op basis van nacalculatie collectief afboekt, dan gaat er iets niet helemaal goed. Zeker wanneer je vervolgens een vaste prijs dienst of handmatig een factuur aanmaakt om dit op een andere manier alsnog te factureren.
In dat geval kun je het beste direct een vaste prijs dienst aanmaken en de uren daar naartoe overboeken. En natuurlijk een volgende keer direct een vaste prijs dienst aanmaken. 

Was dit een antwoord op uw vraag?