Termijnfacturatie
Factuur prijsafspraken in een of meerdere delen.
Inge Terpstra avatar
Geschreven door Inge Terpstra
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Om gebruik te maken van de termijnfacturatie dien je deze eerst te activeren via Instellingen > Facturen > Algemene instellingen voor facturering > 'Vaste prijs in termijnen kunnen factureren'.

Vaste prijs dienst

Alleen een vaste prijs dienst kun je in termijnen factureren. In dat geval vink je 'Factureren in termijnen' aan bij de dienst. 

Je geeft dit aan voor alle diensten die je in termijnen wilt factureren. Er is ook de mogelijkheid om dit collectief te doen door de desbetreffende diensten te selecteren en via Acties > Factureren in termijnen te selecteren.

Tabblad termijnen

Nadat je op Opslaan hebt geklikt zie je dat naast het tabblad diensten, het tabblad termijnen is toegevoegd:

Vervolgens geef je aan welke diensten je mee wilt nemen in je termijnplan en klik je op 'Genereer termijnen'. 

In de pop-up geef je de naam van het termijnplan aan en kun je invoeren hoeveel termijnen je wilt toevoegen. Je hebt de mogelijkheid om een vinkje te zetten bij ‘Naam termijnplan voor termijn plaatsen’ dit houdt in dat de naam van het termijnplan overgenomen wordt in de termijnregels. Bij ‘Termijnnaam' heb je de mogelijkheid om de naamgeving van de te genereren Termijn aan te passen met bijvoorbeeld een automatische verwijzing naar de maand. Bij taal kun je aangeven of de naamgeving van de termijnen Engels of Nederlands moet zijn.

In hetzelfde venster kun je bepalen wat de startdatum is van het termijnplan en welke interval mag worden gevolgd. Het voorbeeld laat vervolgens zien hoe de termijnnaam eruit komt te zien.

Termijnen doorschuiven

Mocht je later nog meer termijnen willen toevoegen dan is dat ook mogelijk, let er hierbij wel op dat je alleen nieuwe termijnen kunt aanmaken en geen diensten kunt toevoegen aan reeds gegenereerde termijnen.

Je ziet nu dat de termijnen zijn aangemaakt en dat de bedragen evenredig zijn verdeeld. In dit overzicht, kun je de naam van de termijn, welke op de factuur verschijnt, aanpassen. Daarnaast is het ook mogelijk om de bedragen, het percentage of de factuurdatum aan te passen.

Factuurdatum aanpassen

Het is mogelijk om de factuurdatum van alle termijnen binnen één termijnplan collectief aan te passen. Wijzig hiervoor de factuurdatum van één van de termijnen binnen een termijnplan en kies vervolgens voor een interval, waarmee je ook de factuurdatum van de andere termijnen direct kunt wijzigen.

Je het de keuze uit de volgende intervallen:

  • 1 week

  • 1 maand

  • 2 maanden

  • 3 maanden

Als je alleen de datum van één termijn wil wijzigen, klik je in de pop-up om het interval te kiezen op 'nee' in plaats van op 'ja'.


Te factureren 

De facturen worden vervolgens automatisch klaargezet bij 'te factureren'. Vul de factuurdata in op het moment dat je zeker weet wanneer je de termijnen kan factureren. Weet je dit (nog) niet zeker, laat dit veld dan open. Zo lang als dat dit niet gevuld is, of als de datum in de toekomst staat, zul je deze dienst in de factuurmodule terug zien komen bij 'te factureren', onder 'nog niet gereed voor facturatie'. Dat is namelijk een extra check, zodat je nooit vergeet iets te factureren. 

Zodra je de datum vult en dit is in het verleden (t/m vandaag) zal deze dienst automatisch onder 'gereed voor facturatie' komen te staan, zodat je dit op een conceptfactuur kunt zetten.  

Extra dienst(en) in termijnen factureren

Voeg je later dienst(en) toe aan het project dan is het mogelijk deze ook in termijnen te factureren. Je volgt hiervoor bovengenoemde stappen en voegt hierdoor een extra termijnplan toe.

Budget: berekening van uren & kosten

De uren en/of kosten die je budgetteert op een vaste prijs dienst is het totaal dat je intern begroot voor de vaste prijs afspraak. Let wel: dit is je interne budget. De vaste prijs (in termijnen) is namelijk hetgeen je factureert. Dus of je nou meer of minder uren maakt dan hetgeen je begroot hebt, dit heeft geen invloed op de uiteindelijke (termijn)facturen. Wil je de extra gemaakte uren alsnog factureren, dan zal je hiervoor een extra dienst aan moeten maken, en idealiter de extra uren overboeken. 

Was dit een antwoord op uw vraag?