Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesHRMWerken in HRM
Hoe kan je het beste omgaan met 0-uren roosters?
Hoe kan je het beste omgaan met 0-uren roosters?

Werken met 0-uren roosters in Simplicate

Kevin Veentjer avatar
Geschreven door Kevin Veentjer
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Verschillende organisaties maken gebruik van 0-uren roosters. Veelal wordt dit toegepast bij oproep- en/of externe krachten. Simplicate biedt ook voor die situaties mogelijkheden om medewerkers met 0-uren rooster zelf uren te laten schrijven en bovendien inzichten te bieden voor de organisatie.

Het gebruik van 0-uren roosters heeft invloed op de verschillende modules en rapportages. In dit artikel nemen we de belangrijkste punten door voor het werken met 0-uren roosters.

Declarabiliteit & Productiviteit

Voor medewerkers met 0-uren roosters stijgt de waarde van de declarabiliteit en productiviteit direct naar 100% vanaf de minimale registratie van één minuut. Dit komt doordat elk declarabel en productief uur of minuut, gedeeld wordt door 0 roosteruren. Wanneer we zouden kiezen om de productiviteit op 0% te laten staan bij het schrijven van 1 minuut, dan zou dat betekenen dat deze medewerker nooit productief zou kunnen zijn in Simplicate. Dat is niet wenselijk. Daarom is er gekozen voor de huidige berekening, waarbij de waarde direct naar 100% stijgt bij het schrijven van minimaal 1 minuut.

In vergelijking met roosters met daadwerkelijke uren, worden de gemaakte minuten en uren verspreid over een groter aantal roosteruren. Meer informatie over de berekening van de declarabiliteit en de productiviteit is te vinden in ons andere support-artikel. Klik daarvoor naar dit artikel.

Wanneer medewerkers onderdeel zijn van een team, heeft dit dus ook invloed op de declarabiliteit van het team. Belangrijk is om hier rekening mee te houden wanneer je een medewerker met een 0-uren rooster toevoegt aan je team. Dit is af te vangen door alle medewerkers met een 0-uren roosters in één team te stoppen, zodat daarmee bekend en inzichtelijk is dat deze groep afwijkende waarden heeft ten opzichte van de medewerkers in teams met daadwerkelijke roosteruren.

Indien er wordt gestuurd op de volledige declarabiliteit binnen de organisatie, dan dienen de medewerkers met 0-uren roosters daadwerkelijke uren toegevoegd te krijgen aan hun rooster. Hoeveel uren dat precies zijn, is afhankelijk van de hoeveelheid uren die er gemiddeld worden gedraaid door deze medewerkers.

Let op: hiermee beëindig je dus wel het 0-uren rooster.

Het werken met 0-uren roosters heeft dus geen invloed op het kunnen registreren van uren door zowel de gebruikers, als door de leidinggevenden.

Capaciteitsplanning*

Medewerkers met 0 uren-roosters worden in de planning weergeven met een 0% percentage, waarmee het lijkt alsof ze niet beschikbaar zijn om in te plannen. Dit komt doordat de capaciteitsplanning kijkt naar het aantal beschikbare roosteruren. Omdat het rooster 0 uren bevat, denkt de capaciteitsplanning dat er geen beschikbaarheid is en toont daarom geen beschikbaarheid.

Zoals te zien is in de afbeelding hierboven, worden medewerkers met een 0-uren rooster weergeven alsof ze niet beschikbaar zijn. Echter, kunnen er gewoon taken worden gepland voor deze medewerkers, enkel het percentage hoeveel de medewerker is ingepland, is niet beschikbaar bij 0-uren roosters.

De capaciteitsplanning biedt dus geen inzichten voor gebruikers met 0-uren roosters, maar het kan wel een handige tool zijn om werkzaamheden te verdelen onder de medewerkers.

Meer informatie over de berekeningen van de capaciteitsplanning kan je vinden in ons andere artikel. Klik daarvoor naar dit artikel.

* Alleen beschikbaar voor omgevingen met Ultimate Efficiency licenties.

Was dit een antwoord op uw vraag?