Ga naar Instellingen > HRM > Verlofsoort

Zodra je op 'verlofsoort' klikt, zie je een overzicht van alle verlofsoorten. Simplicate heeft standaard de gangbare verlofsoorten toegevoegd. In dit overzicht zie je welke verlofsoorten je hebt, of er een workflow aan is gekoppeld voor het eventueel goed- of afkeuren van verlof en of de verlofsoort is geblokkeerd of niet. Via de knop 'Nieuw' rechtsboven kun je zelf nieuwe verlofsoorten toevoegen.

Klik je op een verlofsoort, dan zie je onderstaande opties:

• Omschrijving verlofsoort
    Hier geef je zelf een omschrijving aan van het type verlof
  • Toon verlofsoort in saldo
    Wil je dat het verlof ook van het verlofsaldo afgetrokken wordt? Zo ja, vink dit dan aan (een feestdag bijvoorbeeld hoeft niet van het verlof af)
  • Verlofaanvraag goedkeuren
    Wil je een workflow koppelen aan de verlofsoort, zet deze instellingen dan op 'ja'
  • Workflow voor goedkeuren
    Hier selecteer je de workflow die je wilt gebruiken voor het goed- en/of afkeuren van verlof. Standaard beschik je over de workflow verlofaanvraag. Je hebt echter de volledige vrijheid om zelf een workflow te bouwen, of deze bestaande workflow te wijzigen. Sowieso adviseren wij om deze workflow kritisch te bekijken en de leidinggevende en medewerker standaard op te nemen. Hier lees je hoe je een workflow bouwt >
  • Status wijzigen in akkoord
    Je selecteert hier een actie binnen de gekozen workflow. Zodra je in de praktijk op deze actie klikt in de workflow, veranderd automatisch de status van het verlof in goedgekeurd.
  • Status wijzigen in afgewezen
    Je selecteert hier een actie binnen de gekozen workflow. Zodra je in de praktijk op deze actie klikt in de workflow, veranderd automatisch de status van het verlof in afgewezen.
  • Geblokkeerd
    Zodra je dit vinkje aanzet, dan kan deze verlofsoort niet meer geselecteerd worden bij het registreren van verlof.

De workflow wordt (als je dit zo hebt ingesteld in de workfloweditor) automatisch naar de leidinggevende van een medewerker gestuurd. Op de medewerker kaart, zie je daarom het veld 'leidinggevende' terugkomen. Dit moet ingevuld worden, om de workflow ook daadwerkelijk te kunnen laten starten.

Rechten toekennen mbt het registreren van verlof

Voordat een medewerker verlof kan registreren, raden we aan om eerst het verlofsaldo van de medewerker bij te boeken. Via rechten per gebruikersgroep kun je bepalen welke gebruiker verlofrecht mag toekennen aan een medewerker.

Je kunt verlofrecht per medewerker bijboeken in de verlofkaart van de medewerker. Klik rechtsboven op + Nieuw en vul de gegevens in:

Of je kunt in één keer verlof saldo toekennen aan een selectie van medewerkers. voor meer informatie hierover klik op de knop hieronder:

Daarnaast is het noodzakelijk om het rooster van de medewerker in te vullen. Op basis van het rooster zal Simplicate namelijk automatisch berekenen of geschreven verlof verrekend moet worden in de verlofkaart. Boekt de medewerker 8 uren verlof op maandag, terwijl in het rooster van de medewerker staat dat deze op maandag niet werkt, dan zal Simplicate geen verlofuren verrekenen.

Je kunt per medewerker in HRM het rooster invullen: