Urensoorten

Wat zijn urensoorten en waar kan ik ze voor gebruiken?

Jorike van Dijken avatar
Geschreven door Jorike van Dijken
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Urensoorten zijn de werkzaamheden die je verricht om een dienst te leveren. Op een dienst waar je uren op wilt registreren stel je een budget per urensoort in. Zo kun je op een project naast je budget en besteding per dienst ook inzoomen op je budget en besteding per urensoort.

Wij adviseren om de urensoorten in te richten o.b.v. rollen/functies, zeker als je ook gebruik maakt van de Capaciteitsplanning die onderdeel is van het Ultimate Efficiency pakket.

Een urensoort toevoegen

In Simplicate registreer je uren op Project > Dienst > Urensoort. Wanneer je uren wilt gaan registreren in Simplicate heb je dus wel minstens één urensoort nodig.

Om een urensoort toe te voegen ga je naar Instellingen > Projecten > Urensoorten:

Voeg hier, via de +Nieuw knop rechtsboven, de urensoorten toe die jij graag wilt gebruiken. 

Per urensoort kun je het volgende instellen:

 • Urensoort
  Vul hier de omschrijving van de urensoort in.

 • Uurtarief
  Vul hier het tarief van de urensoort in (excl. btw)
  Let op: je kunt per dienst hier nog van afwijken.

 • Kleur tijdregistratie in agenda
  Stel hier een kleur in per urensoort. Op deze manier kun je in de agenda snel zien waar een medewerker zijn/haar tijd aan heeft besteed.

 • Geblokkeerd
  Wil je geen gebruik meer maken van een urensoort, dan kun je de urensoort hier blokkeren. Op dat moment kan je geen urensoort meer toevoegen aan een dienst. Bij diensten waar de urensoort reeds aan gekoppeld is kunnen nog wel uren geschreven worden. Ook blijft de historie gewoon bestaan.

Een urensoort toevoegen aan een dienst

OPTIE 1. Vanuit de instellingen, toevoegen aan de standaarddienst

Via Instellingen > Projecten > Diensten kun je per dienst alvast één of meerdere urensoorten toevoegen. Wanneer je in 9 van de 10 gevallen dezelfde urensoort gebruikt per dienst, dan adviseren we de urensoort hier alvast toe te voegen in plaats van los op ieder project. Dat scheelt bij het toevoegen van een dienst op een project iedere keer tijd. Per keer dat je de dienst toevoegt aan een project kun je nog wel van deze standaard toegevoegde urensoorten afwijken. (Zie hiervoor optie 2)

Wanneer je een urensoort aan een dienst toevoegt heb je de mogelijkheid om hem ook met terugwerkende kracht toe te voegen aan alle actieve diensten op bestaande projecten. Als je onderstaande checkbox aanvinkt bij het toevoegen van de urensoort zal hij worden toegevoegd aan alle actieve diensten op bestaande projecten.

Let op: om urensoorten met terugwerkende kracht toe te voegen aan bestaande diensten moet op deze bestaande diensten op de projecten uren registreren wel op “Ja” staan.

Wanneer je een urensoort van de standaarddienst verwijdert heb je ook de mogelijkheid om ze van alle bestaande diensten te verwijderen. Een urensoort verwijderen van de standaarddienst doe je middels het rode kruisje dat zichtbaar wordt als je met je muis over de urensoort gaat.

Als je onderstaande checkbox selecteert voor je op “Verwijderen” klikt, wordt de urensoort ook van alle actieve diensten verwijderd.

Let op: De urensoort wordt alleen verwijderd van actieve diensten als er nog geen uren op zijn geregistreerd.

Als je een urensoort die al op een standaarddienst staat alsnog met terugwerkende kracht wil toevoegen aan alle actieve diensten, kun je hem eerst verwijderen van de standaarddienst, dan opnieuw toevoegen en daarbij de "toevoegen aan actieve diensten" checkbox aanvinken.

OPTIE 2. Toevoegen aan een specifieke dienst op een specifiek project

Je kunt de urensoort natuurlijk ook toevoegen op een dienst op een specifiek project.

 • Ga naar Projecten en open een project

 • Klik bij de dienst op Acties > Bewerken

 • Kies Uren registreren: Ja

 • Voeg de betreffende urensoort(en) toe die je wilt gaan gebruiken.

 • Bepaal het budget en uurtarief per urensoort. Het is uiteraard mogelijk om meerdere urensoorten toe te voegen met elk een eigen budget en tarief.

Een urensoort blokkeren / verwijderen

Wil je geen gebruik meer maken van een urensoort dan kun je de urensoort blokkeren. Op dat moment kan je deze urensoort niet meer toevoegen aan een dienst. Bij diensten waar de urensoort reeds aan gekoppeld is kunnen nog wel uren geschreven worden. Ook blijft de historie gewoon bestaan.

Was dit een antwoord op uw vraag?